wtorek, 25 listopada 2014

Zapiekanka naleśnikowa z warzywami.

Trochę nietypowe danie obiadowe.
Rano dla córek usmażyłam naleśniki, ale stwierdziły że wolą płatki na mleku :) Tak więc co można zrobić z naleśnikami? A no właśnie może powstać bardzo smaczna zapiekanka.


Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
3 łyżki oleju
sól, cukier do smaku
farsz:
2 jajka
1 mały por
2 małe cebule
2-3 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera (korzenia)
ćwiartka pekinki
połówka papryki ( u mnie szpiczasta )
pół szklanki śmietany 18 %
2 łyżki oleju do smażenia
przyprawy, sól, pieprz
70 g sera żółtego


 Na ciasto naleśnikowe przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka, szczyptę soli, cukru, olej i mleko. Miksujemy dokładnie mikserem, dolewamy powoli wodę nadając odpowiednią gęstość. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki ja tylko pod pierwszego podlewam kilka kropli oleju.  Oczywiście możemy zrobić naleśniki według naszego sprawdzonego przepisu. Z tego przepisu wychodzi mi około 10 naleśników.
Naleśniki kroimy w kostkę, ja dałam tylko 6 sztuk. Nasze warzywa czyścimy, następnie marchewkę, pietruszkę, seler, ścieramy na tarce z dużymi otworami. Cebulę, por, paprykę i pekinkę siekamy na drobno. Warzywa dusimy na oleju, ciągle mieszając, do chwili gdy zrobią się miękkie i przezroczyste, studzimy. Jajka ubijamy ze śmietaną dodając przyprawy by było dosyć pikantne. Masę jajeczną dodajemy do warzyw, mieszamy a następnie dodajemy kwadraciki naleśnikowe. Dokładnie wymieszane składniki wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

SMACZNEGO





poniedziałek, 24 listopada 2014

Makowiec.

Bardzo makowe ciasto.


Składniki:
biszkopt:
8 jaj
12 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki maku
masa:
400 g maku (z tego 4 łyżki idzie do biszkoptu) 
3 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
30 g masła (dwie łyżki)
2 cukry waniliowe (po 16 g)
1 cytryna
polewa:
50 g masła
3 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao extra ciemne


 Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek,  10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.  Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
 Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach.

Po upieczeniu dekorujemy polewą.
 W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.



sobota, 15 listopada 2014

Drożdżowy ślimak z cynamonem.

Banalnie prosta a zarazem bardzo smaczna drożdżówka. Pochłonięta bardzo szybko z mleczkiem na śniadanko.


Składniki:
20 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
50 g masła
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
dodatkowo:
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki masła


 Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
 W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy cukier i cynamon mieszamy i wylewamy na głęboki talerz.
Z ciasta formujemy długi wałek, obtaczamy w mieszance cynamonowej.
Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy ( o średnicy 20 cm.) wkładamy nasz wałek formując go w kształt ślimaka. Resztę mieszanki co nam zostanie możemy posmarować wierzch.
 Drożdżówkę wkładamy do piekarnika ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy przez 35 minut.



SMACZNEGO




czwartek, 13 listopada 2014

Mus drobiowo-warzywny.

Na większości przyjęć możemy spotkać galaretę drobiową, którą lubię. Dziś zaproponuję Wam mus z piersi kurczaka z warzywami, delikatny i bardzo smaczny.


Składniki:
pierś z kurczaka ok. 250 g
4 średnie marchewki
puszka groszku konserwowego ( 400 g po odsączeniu 240 g )
1 kostka rosołowa drobiowa
2 duże łyżki żelatyny
natka pietruszki ( u mnie mrożona)
pieprz, sól, kucharek do smaku

 Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy pierś z kurczaka i oskrobaną marchewkę, dodajemy kostkę rosołową, pieprz i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
Ugotowane mięso i marchewkę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Odmierzamy 300 ml wywaru i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku i odstawiamy by lekko przestygła.
 Silikonowe foremki smarujemy lekko olejem.
Pierś z kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem razem ze 100 ml. wywaru z żelatyną. Wykładamy na dno naszych foremek. Tak samo postępujemy z marchewką, czyli rozdrabniamy blenderem na gładką masę z następną porcją 100 ml. wywaru, wykładamy do foremek na mus z piersi kurczaka. Odsączony groszek rozdrabniamy z ostatnią porcją wywaru i 2 łyżkami pietruszki, wykładamy na mus z marchewki.

Naszą przekąskę wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z cytryną lub octem, w zależności co lubimy.



sobota, 8 listopada 2014

Schab w zupie cebulowej.

Propozycja na smaczny obiadek. Zamiast schabu możemy dać karkówkę lub piersi z kurczaka. Wszystkie trzy propozycje wypróbowałam ale jednak z karkówką najlepsze, tak twierdzi mój mąż.


Składniki:
5 plastrów schabu bez kości
1 torebka francuskiej zupy cebulowej ( knorr)
1 fix do potraw chińskich
pieprz
2 szklanki wody

 Schab lekko rozbijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy pieprzem.
 W dwóch szklankach wody rozprowadzamy fix i zupę. Wlewamy mieszankę na nasz schab i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę do półtorej godziny w 180 stopniach, co jakiś czas przekręcając mięsko.
Obiadek prawie sam się robi.
Ja podałam z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków.



Dodatkowo ja dodałam kostkę rosołową, ale postanowiłam nie zamieszczać tego w składnikach. Z kostką wychodzi dobrze słone co przy moim niskim ciśnieniu jest wskazane. :)

Napoleonka.

Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
200 g masła
3/4 szklanki śmietany 18 %
2 żółtka
1 cukier waniliowy 16 g
masa:
500 ml mleka
100 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół szklanki cukru zwykłego
2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdy

 Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.
Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
 W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.
Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.
Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Rolada z jabłkami i bitą śmietaną.

Pyszna roladka, z tym co lubimy najbardziej :)


Składniki:
biszkopt : 3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana:
250 ml śmietanki tortowej 36 %
galaretka truskawkowa
masa jabłkowa:
5 średnich jabłek
galaretka truskawkowa


 Robimy biszkopt ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, smażymy w garnku podlewając 3 łyżki wody. Jak są już usmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy by wystygły, ja takie lekko wystudzone wstawiłam do lodówki by szybciej wystygły.
Jak galaretka jest chłodna ale płynna, ubijamy śmietankę na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy galaretkę i nadal chwilkę ubijamy. 
  Masę wykładamy na rozwiniętą roladę i zostawiamy by zastygła.
Gdy jabłka są chłodne wykładamy je na bitą śmietanę i delikatnie zwijamy roladę.
Wkładamy do lodówki by dobrze zastygła masa.