Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
5 płaskie łyżki cukru
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
1,5 szklanki jagód
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
250 ml. śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody
Mus jagodowy:
1,5 szklanki jagód
1 galaretka o smaku leśnych owoców
150 ml gorącej wody
Na biszkopt, ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm. ). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, ucieramy blenderem jagody. Do sera dodajemy cukry oraz śmietankę, miksujemy. Następnie dodajemy jagody, mieszamy, oraz wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę ciągle miksujemy. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę serową, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.
Pozostałe jagody ucieramy na mus, wlewamy do garnka, dodajemy wodę, gotujemy chwilkę, następnie zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę, energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Potem wylewamy ją na sernik i wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.
Możemy udekorować według uznania.
SMACZNEGO
super pomysł z kakaowym biszkoptem, cieszę się, że Wam przypasował, wykonanie jak zwykle idealne, buziaki Aniu !
OdpowiedzUsuńEwciu po tak dobrym nauczycielu nie mogło nie wyjść :) gorące buziaczki :)
UsuńWybieramy się na jagody ,ale jakoś dojść nie możemy :D Dziewczyny ,jak zwykle cuda wyprawiacie z ciastami :D
OdpowiedzUsuń:) ja nawet w lesie nie byłam a jagódki same do mnie przyszły :) za co dziękuję tacie :)
Usuńpozdrowionka :)