Składniki:
ciasto:
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wody gazowanej
pół szklanki oleju
3 łyżki kakao
ser:
500 g sera
1 budyń waniliowy
100 g cukru
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka a następnie olej i wodę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do ciasta i delikatnie łączymy. Wylewamy do dużej blaszki ( 26 na 37 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem, ja dałam ser twarogowy trzykrotnie mielony i wydaje mi się że był za ciężki bo utonął w cieście, myślę że lepszy był by ser z wiaderka.
Ser przekładamy do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto paski w pionie i poziomie tworząc kratkę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Moje kratki, czy też poduszeczki nie wyszły proste i piękne ale to nie miało wpływu na pyszny smak tego ciacha.
A tu ciasto poduszkowiec na pomarańczowym serku z wiaderka, w smaku bardzo dobry a i poduszeczki wyszły fajniejsze.
Aniu pięknie wygląda to Twoje ciasto, znam je, ale zawsze obawiałam się czy mi wyjdą takie ładne krateczki:) Pozdrawiam cieplutko, miłego weekendu dla Ciebie i Twojej rodzinki:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ciasto bardzo smaczne ale co do poduszek to wyszły takie krzywe :D
UsuńJa również cieplutko pozdrawiam :)
Bardzo smaczne zrobiłam dziś z zwykłym twarogiem i dodałam mały jogurt owocowy pychotka.
UsuńDziękuję za przepis wyśmienite tylko ze do sera dodałam kremowki a do ciasta mlecznej czkokady i słodkie kakao super.
UsuńWitam robiłam dziś te Ciasto i ser opad na sam spód :-(
UsuńWitam, ser musiał być za ciężki i dlatego opadł na dno. Proponuję dodać pianę z białka do sera by go lekko napowietrzyć.
UsuńNo tak ślicznego poduszkowca jeszcze nie widziałam :) Piękne !
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńNa jaką blachę jest przepis ?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na dużą prostokątną blaszkę taką 26 cm na 37 cm.
Usuńw przepisie opisze jak blaszka.:)
UsuńMniam :P zrobię jutro :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda mniam :P zrobię jutro ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńJakie fajne ciacho, nie znałam go wcześniej :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńja kilka razy go już widziałam, nawet jadłam ale zawsze tak schodziło aż do teraz :)
Ale pyszne musi być to ciasto. Mniam ...
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńciasto pyszne polecam :)
Ale cudne <3 a wlasnie szukalam inspiracji do niedzielnej kawki ;) Mam tylko jedno pytanie... Cale ciasto jest od razu wylane na blache i na to jedna warstwa kratownicy z sera? Bo wyglada jakby byly dwie warstwy :)
OdpowiedzUsuńWitam :) ciasto brązowe jest wylane całe do blaszki i na to ser. Niestety pierwszy raz robiłam i nie wiedziałam jak grubo sera na kratę, więc po pierwszej warstwie położyłam drugą warstwę choć nie starczyło na całość. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto ładnie wygląda i na pewno jest smaczne,ale jedno mnie zastanawia,czy ser jest tylko wyciskany na cieście jako kratka? bo na zdjęciu po upieczeniu ciasto wygląda inaczej:)
OdpowiedzUsuńSer jest wyciskany na wierzch ciasta w formie kratki, ale jego wygląd po ukrojeniu kawałka może wyglądać inaczej.
UsuńJa właśnie mam go w piecu czekam na efekt :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję ze będzie smakować :)
Usuńfajnie wygląda jutro spróbuję upiec ciekawe czy tak mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńciasto jest pyszne właśnie upiekłam dziękuję
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
UsuńNa pewno upiekę wygląda smakowicie:))
OdpowiedzUsuńWitam, czy budyń ma być ugotowany czy w proszku? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witam, budyń w proszku, małe opakowanie.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie,upieke na sobotę :)mam pytanie co do serka może mascarpone ?
Pozdrawiam serdecznie.
Witam, wydaje mi się że może być ale będzie bardzo gęsty więc lepiej wyciskać szprycą cukierniczą.
UsuńBardzo, bardzo efektowne ciacho- muszę zrobić. Po prostu muszę:) Tym bardziej że w składzie ser:)))
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJa już drugi raz robiłam :) ale użyłam serka pomarańczowego (z biedronki ) i wyszedł bardzo smaczny :)
Pyszny :) Już 3 razy go piekłam wciagu tygodnia .pyszota ;)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się na świetny smakołyk
OdpowiedzUsuńwłaśnie włożone do piekarnika...zobaczymy
OdpowiedzUsuńCzy do serka pomarańczowego również dodawała Pani sypki budyń?
OdpowiedzUsuńWitam, tak również dodałam sypki budyń, nie dodawałam tylko cukru bo ser jest jak dla mnie wystarczająco słodki.
UsuńPozdrawiam.
Zrobiłam dzisiaj, ale mój ser utonął. W ogóle go nie widać. I wyszedł delikatny zakalec. Zrobiłam wszystko według przepisami. Miał ktoś taka sytuacje? Co może być powodem?
OdpowiedzUsuńWitam, ja to ciasto robiłam cztery razy i za każdym razem wyszło bardzo dobre. Ostatnio zamiast wody gazowanej dałam pepsi i ciasto ciemne było wilgotniejsze. A co do sera mógł być zbyt gesty, co do ciasta nie wiem dlaczego zrobił się zakalec.
UsuńMusze pochwalić proste i pyszne ciasto już wypróbowane.Pozdrawiam WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRównież życzę Zdrowych, Rodzinnych Świąt
Czy może być ser z wiaderko? Taki jak na sernik?
OdpowiedzUsuńWitam, oczywiście że może być.
Usuńa na jakiej blasze pani go piekła
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na dużą prostokątną blaszkę taką 26 cm na 37 cm.
Usuńjak ubije tą piane na sztywno to dalej mixujac dodawac tą wode olej i jajka
OdpowiedzUsuńWitam, tak najbierw białka na sztywno z cukrem a potem żółtka, wodę, olej, oraz makę z proszkiem do pieczenia i kakao.
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku ale ciemne wyszło bardzo rzadkie i ser utonął niestety. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńA czy musi byc gazowana woda koniecznie???? Nie mam🤔
OdpowiedzUsuńWitam, moze byc zwykła, ale może być mniej puszysty.
UsuńWitam.robiłam ciasto tak jak w przepisie.ale ciasto wogóle nie wyrosło
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo mi przykro.
UsuńWitam,mam taki sam problem i to drugi raz,jaka może byc przyczyna??
OdpowiedzUsuńWitam, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Robiłam to ciasto bardzo często i raz wyjdzie bardziej puszyste, raz mniej. I też nie wiem dlaczego.
UsuńCzy budyń dodajemy w proszku do sera czy ugotowany?
OdpowiedzUsuńWitam, budyń w proszku.
UsuńA jak Pani piecze to ciasto w termoobieg czy góra dół ?
OdpowiedzUsuńWitam, piekę w starym piekarniku elektrycznym ze spiralami ceramicznymi, więc nie wiem jak zachowa się z termoobiegiem. Wydaje mi się ze wystarczy góra dół.
UsuńUpiekłam dziś, ser utonął już na samym początku, a do tego wyszedł zakalec, robiłam wszystko według przepisu. No cóż, szkoda tylko składników, bo ciasto do wyrzucenia...
OdpowiedzUsuńWitam, jest mi przykro ale nie mam zamiaru przepraszać. Nie zawsze ciasta muszą wyjść i nie jest to wina przepisu tylko wykonania.
UsuńAby ser nie utonął warto dodać piane z 2 jajek, wtedy jest lżejszy i utrzymuje się na wierzchu.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu mąż piecze ciasta-to piekł pierwszy raz i muszę przyznać,że wyszło super-tak samo smakuje-dodaję do moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńNiestety do następnego dnia nie zostały nawet okruszki 😀.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry za tydzień również go upiekę
3 łyżki kakao to jakiś żart. W cieście ze zdjęcia po kolorze sądząc jest 2 albo 3 razy więcej
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńJeżeli używamy właściwych produktów to dane proporcje nie są żartem.
Pozdrawiam.