My ponownie jesteśmy zakochani w szpinaku.
SKŁADNIKI:
(podane są w przybliżonych wartościach )
makaron ( u mnie spaghetti pół opakowania)
1 pierś z kurczaka
150 g startej mozzarelli
150 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany np. 18 %
1 łyżka smalcu lub oliwy
przyprawy i zioła
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu, Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy mięso jest miękkie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylię i oregano.
Chwilę dusimy, następnie dodajemy zamrożony szpinak i śmietanę.
Pod koniec dodajemy startą mozzarellę zostawiając odrobinę na posypanie dania przed podaniem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz