SKŁADNIKI:
biszkopt:
8 jaj
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik w proszku żółty i zielony (na czubek łyżeczki)
dodatkowo:
śmietanka 36 % 500 ml
łyżka płaska żelatyny
3 łyżki cukru pudru
dwie galaretki poziomkowe
Dwie galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, przelewamy do kwadratowego pojemnika, wstawiamy do lodówki by nam zastygła.
Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy barwnik zielony a do drugiej żółty. Wylewamy ciasto do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia po łyżce na przemian. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 45 minut w 170 stopniach.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy letnią żelatynę ciągle ubijając by nie zrobiły się skrzepy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę poziomkową. Wykładamy masę na jedną część biszkoptu przykrywamy drugą. Wstawiamy do lodówki.
SMACZNEGO
znakomite ciasto na Wielkanoc na pewno upieke tylko zeobie balaretke zielona bedzie super dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńWspaniały przepis lepszy jak z cukierni zabieram przepis i zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/2
OdpowiedzUsuńWitam, wszystkie potrawy czy tez ciasta są najlepsze jak robimy samodzielnie. Odwiedzam strone jest dużo ciekawych przepisów.
UsuńPozdrawiam.
Ale kolorowy biszkopt, robi wrażenie.
OdpowiedzUsuń