Po składnikach możemy stwierdzić że jest to zwykłe ciasto, bo to tylko biszkopt z bitą śmietaną:)
Pomimo to fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
biszkopt kakaowy:
3 jajka
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka kakao extra ciemne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt czerwony:
3 jajka
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka budyniu wiśniowego
odrobina barwnika czerwonego na czubek wykałaczki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt żółty:
3 jajka
1 żółtko
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt biały:
3 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki z czubkiem cukru pudru
masa: 500 ml śmietanki tortowej 36%
galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa
duża paczka delicji wiśniowych 300 g
Oddzielnie robimy każdy biszkopt, czyli ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąkę i dodatki, oraz proszek do pieczenia.
Na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy kupkami po łyżce każdego biszkoptu, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.
Rozpuszczamy oddzielnie każdą galaretkę w 3/4 szklance wrzątku.
Jak galaretki są chłodne, ale jeszcze płynne, ubijamy 250 ml śmietanki mocno schłodzonej na sztywno, możemy dodać do każdej z mas po 2 łyżki cukru pudru jak lubimy słodsze ciasto. Wlewamy chłodną jedną galaretkę, ubijamy i następnie wykładamy na biszkopt. Na masę układamy delicję. Tak samo robimy z pozostałą śmietanką i galaretką. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.
SMACZNEGO