Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
100 g masła (margaryny) roztopionej
3 duże łyżki miodu prawdziwego
3 całe jajka
1 łyżka sody oczyszczonej
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
masa serowa:
500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego
3/4 szklanki cukru
100 g masła
1 jajko
50 ml mleka zwykłego
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
polewa :
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki masła
6 łyżek cukru zwykłego
2 łyżki kakao
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i każdą z nich oddzielnie upiec. Ja wałkowałam każdą część na papierze do pieczenia (bo placki są bardzo cienkie) i nie miałam problemu z przenoszeniem do blaszki. Blaszka miała wymiary standardowe czyli 36 x 25. Każdy placek piekłam około 15 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa. Jabłka skrobiemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, podlewamy 2 łyżkami wody i prażymy na wolnym ogniu. Gdy mamy kwaśne jabłka możemy dodać do smaku cukier, moje były bardzo słodkie, więc dodałam łyżkę soku z cytryny. Gdy jabłka są miękkie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy by trochę ostygła.
Masa serowa. Ser, masło, cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu. W mleku mieszamy proszek budyniowy i jajko. Do gorącego sera wlewamy budyń z jajkiem i ciągle mieszamy by masa się nie przypaliła a dobrze zgęstniała.
Upieczone ciasto przekładamy połową ciepłej masy serowej, następnie jabłkami i znowu serem. Całość dekorujemy polewą czekoladową i dekorujemy.
Na polewę gotujemy masło ze śmietaną i cukrem do gęstej masy wsypujemy kakao, mieszamy dokładnie i ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto. Wstawiamy do lodówki by dobrze zastygło.
Smacznego.
Normalnie aż mam w planach żeby wreszcie zrobić ten miodownik bo już mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Iwonko polecam u nas obowiązkowo na święta musi być, bo uwielbia go mój tato. Teraz nie miałam czasu na piernik więc do ciasta dodałam czubatą łyżkę przyprawy do pierników i wyszło przepyszne. Pozdrawiam.
Usuń