Składniki:
ciasto:
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 łyżka octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżka kakao
dodatkowo dwie łyżeczki oleju
polewa:
2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
Ucieramy jajka z margaryną i cukrem na puszystą masę, dodajemy olej oraz obie mąki i proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy ocet i dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną zostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao i łyżeczkę oleju, do trzeciej kawę i drugą łyżeczkę oleju. Dokładnie mieszamy, olej dodaję dlatego by ciasto miało taką samą konsystencję jak ciasto białe. Formę keksową ( 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po łyżce naprzemiennie każdego ciasta aż do wyczerpania składników. Ciasto w foremce kilka razy uderzamy o stół by się wyrównało. Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Na polewę gotujemy śmietanę, masło i cukier, pod koniec dodajemy kakao i dokładnie rozcieramy. Dekorujemy ciasto.
SMACZNEGO