Składniki:
0.5 kostki margaryny (125 g)
100 ml wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g dżemu z czarnej porzeczki
polewa:
50 g margaryny
50 ml mleka
0.5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
Pół kostki margaryny, wodę, cukier, kakao, oraz cukier waniliowy gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodajemy jajka, miksujemy, potem przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem mieszamy, przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm.
Pieczemy 45 minut w 180 * C
Na polewę: rozpuszczamy margarynę z cukrem, mlekiem, dodajemy kakao chwilę gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy z odrobinie zimnej wody by napęczniała, dodajemy trochę wrzątku i rozpuszczoną dodajemy do polewy. Czekamy by trochę nam zastygła i polewamy naszego murzynka.
SMACZNEGO
mmm murzynek, uwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com :)
dzięki :)
Usuńserdeczne pozdrowionka :) przy najbliższej okazji na pewno odwiedzę :))))
Moja mama często dodaje dżem z czarnej porzeczki do murzynka. Sprawiłaś, że zatęskniło mi się za tym smakiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) że sprawiłam miłe wspomnienia:)
UsuńPozdrawiam :))))
Piekę w 180 stopniach już 1 godzine i 10 minut, a ciasto dalej jest surowe... Piekarnik na pewno mam sprawny :) Mam nadzieje, że się jednak upiecze, bo wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWitam:) nie wiem czym to może być spowodowane, jak wbijamy patyczek to ciasto nie będzie nigdy suche jak biszkoptowe, ono jest dosyć wilgotne. Ja używam dżemu domowej roboty bez żelfixu, bo kupne niestety są dosyć rzadkie. Co do piekarnika każdy piecze inaczej, i sami musimy dojść do tego jak długo to trwa. Mam nadzieję że jednak Ci się uda :)))))
UsuńOn wychodzi taki malutki? Nie rośnie?
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko jak w przepisie i do tego użyłam mniejszej formy (24cm) a wyszedł bardzo mały, dlaczego?
:) czasem mi też wychodzi niski i nie wiem czym to jest spowodowane :)
Usuńmam nadzieję że nie zniechęciło Cię to do tego ciasta :)
następnym razem wyjdzie lepszy :) trzymam kciuki :)
pozdrawiam:)
Bardzo lubię murzynki, a o połączeniu go z dżemem porzeczkowym[moim ulubionym] pomyślałam niedawno, dziękuję za extra przepis. Myślę, że jest mały dlatego, że w przepisie nie ma ubijania białek, ja zawsze tak robię i ładnie rośnie
OdpowiedzUsuńplacek beznadziejny, nie rośnie i wyszedł zakalec!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, tak może się dziać jak damy dżem kupny, w którym owoców jest tylko 30 % a reszta to woda i zagęszczacze. Jeżeli to ciasto robi się na domowych przetworach tak jak ja, to powinno wyjść.
Usuńja bardzo często piekę murzynka tylko mam łatwiejszy przepis zrobi go nawet dziecko w 15 min 1łyżeczka sody 2 jajka 2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru 1/2 oleju 1/2 słoika dżemu 1szklanka mleka 5łyżek kakao.wszystkie składniki do miski i zmiksować ciasto na blaszke i piec 40 min w 180.na górę można dać polewę czekoladową i obsypać kokosem.Jest ppzepyszny
OdpowiedzUsuńna pewno skorzystam :) bo uwielbiamy takie ciasta :)
UsuńWłaśnie przypomniała mi Pani przepis dobrego murzynki z dżemem,powidłami ,na oleju 😀Dziękuję 👍
UsuńVery nice write-up. I absolutely love this website.
OdpowiedzUsuńKeep it up!
Ja tak z innej beczki:) za murzynka zaraz się zabieram. ale mam pytanie co to za czcionka-chodzi konkretnie o napis "Murzynek z dżemem porzeczkowym"-bo się zakochałam:)
OdpowiedzUsuńWitam, czcionka to Crafty girls pogrubiona.
UsuńUpiekłem to ciasto z lekką modyfikacją przepisu. Zmiksowałem dżem wstępnie z innymi składnikami bo miałem dosyć gęsty. Wyszło ciasto smaczne ale jednak niewysokie. Następnym razem sptóbuję jednak dodać dżem na końcu. Ciekaw jestem jak dokładnie trzeba go wymieszać z ciastem
OdpowiedzUsuńWitam, dżem proponuję podać na sam koniec tak jak jest napisane w przepisie, i wystarczy go lekko przemięszać nawet łyżką.
Usuń