Składniki:
ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
pół kostki smalcu
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta
masa kokosowa:
100 g wiórków kokosowych
250 ml mleka
szklanka cukru
dodatkowo:
marmolada
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny
1 łyżka kakao
opakowanie biszkopcików (150 g )
czekolada do dekoracji
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, (na karmel tak około 5 minut, pilnując by nie wykipiało), wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową.
Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon.
Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej.
Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Po upieczeniu studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny.
Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny.
Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
cuuuudo !
OdpowiedzUsuń:) dzięki Ewciu :*
Usuńgorące pozdrowionka:*
ciasto wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto wygląda tak słodko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) chociaż nie jest za słodkie :)
Usuńbaardzo ładne! pomysłowy przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) czasem bezsenność przynosi takie pomysły :)
UsuńBardzo efektowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmam pytanie odnośnie masy kokosowej, ile mniej więcej czasu trzeba gotować mleko z cukrem? :)
OdpowiedzUsuńWitam. Ja gotowałam około 5 minut samo mleko z cukrem, a potem po wsypaniu wiórków kokosowych to do momentu aż prawie cały płyn wyparował.
Usuńdziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ! :)
UsuńPiękny przekładaniec:) Musiał być smaczny, no i nazwa super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto bardzo smaczne, a nazwa no..... mogła by być lepiej trafiona :D :D :D
Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitam czy do śnieżek zamiast żelatyny można dodać galaretkę.
OdpowiedzUsuńWitam. Oczywiście że można dodać galaretkę, można ubić na sztywno zamiast śnieżki śmietanę tortową 36 %, tak około 500 -600 ml wtedy będzie jeszcze lepsze w smaku.
UsuńNa święta robię właśnie ze śmietaną 36 %, a warstwę kokosową zamieniam na prażone jabłka, myślę że będzie też smaczne.
Witam. Czy masę ze śnieżki można zastąpić masa budyniową??
UsuńWitam, można. Przecież to jest tylko propozycja ciasta, ale można zmieniać co tylko się chce.
UsuńWitam Pani Aniu
OdpowiedzUsuńCzy do śmietanki 36% dodaje też Pani żelatyny?
Tak, używam żelatyny lub galaretki.
UsuńFajna nazwa :) wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRany! weszłam tu przypadkiem i nie mogę wyjść... to aż grzech tyle pięknych pyszności na jednym blogu, które tak kuszą, że nie wiem, co upiec najpierw...!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) aż się zarumieniłam :)
UsuńPozdrawiam :)
Witam napisala Pani, że zamiast Śnieżki daje Pani śmietanę 36 % 500 -600 ml ale czy ta ilość jest na 1 warstwę czy w sumie na 2.
OdpowiedzUsuńWitam ta ilość śmietany jest na dwie warstwy, przy uzyciu 500 ml wychodzą one cieńsze.
UsuńSzkoda że nie można wydrukować przepisu - zniechęca....
OdpowiedzUsuńWitam, wydaje mi się że prawy przycisk myszki do czegoś służy :D
UsuńHi Dear, are you actually visiting this website regularly, if so then you will absolutely get good
OdpowiedzUsuńexperience.
What's up to every body, it's my first pay a visit of this website;
OdpowiedzUsuńthis webpage consists of awesome and really fine material
in favor of visitors.