Składniki:
3 kilogramy mirabelek
1 kilogram cukru
200 ml. wody
Umyte, obrane z liści i ogonków mirabelki wrzucamy do dużego garnka.
Nie pestkuję owoców bo to jest jednak żmudne.
Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy co jakiś czas mieszamy.
Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych to mieszam je z żółtymi i mam wtedy ładny czerwony do ciemnych tortów.
Jak widzimy że nasze owoce są dobrze rozgotowane, przecieramy je przez durszlak by pozbyć się pestek.
Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje dodajemy cukier i nadal gotujemy, pamiętając by mieszać.
Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.
Możemy go stosować do ciast, naleśników, bądź sosów owocowych podawanych do mięs lub ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz