sobota, 2 listopada 2013

Dżem z mirabelek.

Uwielbiam smak kwaśnych mirabelek, dżemik stosuję do słodkich tortów by równoważyć smak.


Składniki:
3 kilogramy mirabelek
1 kilogram cukru
200 ml. wody

Umyte, obrane z liści i ogonków mirabelki wrzucamy do dużego garnka.
Nie pestkuję owoców bo to jest jednak żmudne.
Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy co jakiś czas mieszamy.
Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych to mieszam je z żółtymi i mam wtedy ładny czerwony do ciemnych tortów.


Jak widzimy że nasze owoce są dobrze rozgotowane, przecieramy je przez durszlak by pozbyć się pestek.


Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje dodajemy cukier i nadal gotujemy, pamiętając by mieszać.
Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.
Możemy go stosować do ciast, naleśników, bądź sosów owocowych podawanych do mięs lub ryb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz