Dzieci go uwielbiają.
Znalazłam go w starym zeszycie, a nawet nie pamiętam kiedy go ostatnio robiłam.
Składniki:
ciasto z makiem:
8 białek
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto żółte:
8 żółtek
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masy:
500 ml śmietanki tortowej 36%
galaretka agrestowa
galaretka owoce leśne
Ciasto z makiem. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno w między czasie dodajemy cukier puder. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy mak, delikatnie mieszamy.
Wylewamy na dwie blaszki (20x30), wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Ciasto żółte. Ucieramy żółtka i dwa jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i wylewamy na taką samą blaszkę co ciasto z makiem, pieczemy tak samo.
Możemy pierwsze ciasto upiec w jednej blaszce, a żółte w drugiej i przekroić to ciasto które wyrośnie większe.
Gdy ciasta się studzą, rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku galaretkę zieloną,i tak samo galaretkę czerwoną, każdą w oddzielnej szklance, (ja jedną galaretkę wstawiam do zamrażali a drugą do lodówki, by przyspieszyć sobie zrobienie ciasta).
Ubijamy 250 ml śmietanki tortowej, dolewamy pod koniec przestudzoną ale płynną galaretkę, wykładamy na pierwsze ciasto, przykrywamy ciastem żółtym.
To samo robimy z pozostałą śmietanką i drugą galaretką, wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim ciastem. Do lodówki i...
SMACZNEGO
ciasto wygląda rewelacyjnie:) świetny blog, obserwuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyś :)
Usuńgorące pozdrowionka:)
Jakie piękne- od razu ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam:)
UsuńLUBIĘ TAKIE CIACHA
OdpowiedzUsuń:) nasza rodzinka też :)
Usuńpozdrowionka :)
A ja nie znam tego ciasta i zaraz zabieram się do niego :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, jadłam u siostry i jest przeepyszne ;) Aż zaraz sama zrobię :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym to ciasto:)
OdpowiedzUsuńpodziwiam ,takie równe .
OdpowiedzUsuńPyszności ツ
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWitam, czy składniki wystarczą na dużą blaszkę? Jest cudne😋
OdpowiedzUsuńWitam, ja robiłam na dużej blaszce takiej około 20 na 30 cm mierzone w dnie, ale może być w ciut większej to wyjdzie troszkę mniejsze.
UsuńDziadostwo a nie ciasto. Przepis chyba na pudełko od zapalek.co to za proporcje. Beznadziejne
OdpowiedzUsuńDziękuję za taki uroczy komentarz.
UsuńPrzepis na to ciasto pochodzi z książeczki "Przepisy czytelników " z Biblioteczki poradnika domowego. Minęło ponad 23 lat od jej wydania.
Witam! Mam ten przepis ponad 30 lat i potwierdzam bardzo dobre ciasto.Z tym,że u mnie w przepisie była zwykła gęsta ,kwaśna śmietana/pewnie wtedy przy pustych pólkach w sklepie nie było śmietany kremówki/Dawno nie piekłam tego placka i chyba pora na przypomnienie.Acha i proporcje są w sam raz.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, dziekuje za komentarz.
UsuńRobie dużo ciast i czasem wychodzą takie jak w przepisie a czasem nie ale nie obwiniam nikogo jak cos nie wyjdzie.
Ludzie często obwiniaja osoby za przepis ale prawda jest taka że na ciasto ma wpływ wszystko począwszy od mąki aż po jajka i piekarnik.
Pozdrawiam serdecznie.
Pyszne ciasto a kto pisze, że beznadziejne jest złośliwy.
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam.
UsuńPieczenie w tarakcie 😍
OdpowiedzUsuńWitam, mam nadzieje że się udał i będzie smakować. Pozdrawiam.
UsuńCiasto nie wyszło. Blaty z białek wyszły kapcie.
OdpowiedzUsuńPrzykro, ale tak jest z przepisami raz wyjdzie a raz nie :)
Usuń