piątek, 21 sierpnia 2015

Biszkopt z renklodami i galaretką.

Proste, smaczne, leciutkie, orzeźwiające ciacho.


Składniki:
biszkopt:
3 jajka 
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mus z renklod:
pół kilograma renklod
1 szklanka wody 
1 czubata łyżka żelatyny
1 galaretka agrestowa
1 galaretka owoce leśne

Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Biszkopt wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
Renklody obieramy ze skórki i pestek, podlewamy szklanką wody i gotujemy chwilkę. Do gorących owoców dodajemy żelatynę i miksujemy blenderem na gładki mus, zostawiamy by wystygły.
Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odcinamy wierzch. Możemy zamiast biszkoptu użyć biszkopciki.
Na biszkopt nakładamy wystudzony mus z renklod, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygł. 
Galaretki najlepiej jak są już zastygnięte, ubijamy mikserem aż zbieleją i wykładamy po kolei na mus. 
SMACZNEGO    



2 komentarze: