Mi została połowa puszki masy krówkowej, więc część ciasteczek przełożyłam właśnie nią.
Składniki:
4 jajka
5 łyżek drobnego cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
3 łyżki cukru pudru
masa:
200 g masy krówkowej
100 g masła prawdziwego
W jednej miseczce ubijamy do białości żółtka z cukrem, w drugiej białka na sztywno. Do masy żółtkowej dodajemy białka, delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia i też mieszamy. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy podłużne ciasteczka. Biszkopciki przed pieczeniem posypujemy przesiewanym cukrem pudrem.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 170 stopniach, na złoty kolor.
Na krem ucieramy masło na puch, dodajemy krem krówkowy nadal ucierając, gotową masą dekorujemy ciasteczka.
Z tej porcji wyszło mi 36 pojedynczych biszkopcików, z tego kilka przekładanych masą.
SMACZNEGO
Rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie ładne! Wierzch wygląda jak u biszkoptów typu lady fingers( tak bodajże się nazywa ten rodzaj) Ależ rarytas do herbatki, mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i tak właśnie smakowały tylko nie były zbyt wysokie jak te kupne :)
UsuńCiasteczka są ostatnio w kręgu moich zainteresowań:).Te też muszę kiedyś wypróbować:).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)!
Dziękuję :) i również pozdrawiam :)
UsuńTen krem! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Krem pycha ale do słodkich biszkopcików był jednak przy słodki :) może jak by dać jeszcze jakiś dżem kwaśny to by uszło :)
UsuńMniam, z kremem krówkowym musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) oj tak jedno ciacho i apetyt na słodkości zaspokojony :) Pozdrawiam :)
Usuń