Składniki:
masa kakaowa:
350 g herbatników petit beurre
150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
3 czubate łyżki kakao
100 ml likieru sheridan's (wódki, mleka lub wody)
1 łyżka cukru waniliowego
masa kokosowa:
50 g masła
1 szklanka cukru zwykłego
100 ml śmietany 18 %
150 g wiórków kokosowych
Herbatniki ucieramy w malakserze, blenderze, mielimy w maszynce lub rozcieramy tłuczkiem by powstał proszek. Ja nie miałam malaksera, blendera było mi szkoda, więc tłuczkiem ucierałyśmy z córkami na proszek, potem przesiałam przez sitko i tak przez cały czas.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, dodajemy kakao i likier lub inny alkohol lub wodę bądź mleko, ucieramy do połączenia składników, aż masa lekko zbieleje. Wsypujemy zmielone herbatniki i mieszamy krótko mikserem lub łyżką, ja ręką. Masa kokosowa, w rondelku podgrzewamy śmietanę cukier i masło, gotujemy chwilę by cukier się rozpuścił, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia wałkujemy ciemne ciasto na kształt prostokąta o bokach 40 cm na 26 cm. Na rozwałkowane wykładamy lekko przestudzoną masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzając. Całą roladkę zwijamy ciasno pomagając sobie papierem, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.
SMACZNEGO
Znam to ciacho - świetne, ale ma wadę - nie da sie przestać jeść. A później trzeba kupić nowe, większe ubranie. Swoją drogą - bardzo ładne zdjęcia. Gratuluję!
OdpowiedzUsuńPrawdziwy smakołyk, a kokos i kakaowe ciasto z herbatników-pycha!
OdpowiedzUsuń