Składniki:
20 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
100 g masła
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
200 g mieszanki keksowej
lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon.
Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach.
Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą.
Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.
Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.
Piękna puszysta baba i jaka kolorowa! Drożdzowej z bakaliami jeszcze nie robiłam- fajny sposób z tym zwijaniem:)
OdpowiedzUsuńAniu zrobiłam babkę korzystając właśnie z tego przepisu :)) no może odrobinę więcej mleka i masła dałam,a lukier zrobiłam z cukru pudru z cytryną i kurkumą.
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastyczny! łatwy do zapamiętania i nie drogi,jutro będę się delektować.
ale ta babka cudnie wygląda
OdpowiedzUsuń