Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie 30 g
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
śmietana 18% do wyrobienia ciasta
masa budyniowa:
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2,5 szklanki mleka
1 galaretka truskawkowa
masło 200 g
dodatkowo 500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na jasno złoty kolor, w 180 stopniach.
Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia.
Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
Jak nasz budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy truskawki z zakrzepniętą galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce.
SMACZNEGO
Pracowite ale niezwykle pyszne ciasta. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję :) Trochę może i pracowite, ale za to bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam :)
Ojoj jakie wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny przekładaniec- robiłam kiedyś podobne( ale tylko z wyglądu- ciasto Jakuba bodajże, ale z wiśniami). Twój z truskawkami musi być 100 razy lepszy-mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też przymierzałam się to ciasta Jakuba ale zawsze coś innego :D
UsuńTen mogę polecić z całego serca, ciasto kruche, maślane a masa też dobra. Z takiego przepisu na ciasto robię torty i są takie oryginalne i przepyszne.
Czy w smaku nie czuć amoniaku be jest go bardzo dużo.
OdpowiedzUsuńWitam, nie czuć opakowanie jest 30 g.
Usuńa czy mozna zastapic amoniak czyms innym?
OdpowiedzUsuńWitam, myślę że proszek do pieczenia tez będzie dobry, chociaż nie próbowałam.
Usuń