Składniki:
ciasto kruche:
3 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
100 g margaryny lub masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
4 duże jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
pianka: 3 białka
3 łyżki cukru
Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników, gdy nam nie chce się zlepić możemy dodać łyżkę śmietany. Wkładamy do lodówki by trochę odpoczęło.
Nasze ciasto wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą foremkę, u mnie foremka na tartę o średnicy 27 cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i smażymy z masłem i miodem aż odparuje cały sok.
Gdy ciasto nam się upiecze wykładamy jabłka, a na nie białka ubite na sztywno z cukrem.
Następnie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut, zostawiamy w piekarniku uchylamy drzwiczki by nam pojawiła się rosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz