Sajgonki na słodko? A czemu by nie, smaczne połączenie sera mascarpone i brzoskwiń, polane musem brzoskwiniowym. Mniam :)
Składniki:
opakowanie papieru ryżowego
150 g serka mascarpone
2 połówki brzoskwiń z puszki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ryżowej
olej do smażenia
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, mąką ryżową, dodajemy 2 połówki brzoskwiń z puszki pokrojone w drobną kostkę, mieszamy.
Papier ryżowy moczymy chwilę w ciepłej wodzie, następnie nakładamy na środek łyżkę farszu.
Zawijamy dokładnie i delikatnie by nie porwać papieru.
Smażymy na 2 łyżkach oleju po około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z musem z brzoskwiń. Czyli zmiksowane brzoskwinie z puszki, z odrobiną zalewy.
SMACZNEGO
Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się przede wszystkim zastosowanie papieru ryżowego, który bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetny pomysł, moim łasuchom na pewno by smakowały:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) moim smakowało, tylko było za mało :)
UsuńPozdrawiam :)
Wszystko wyciekło, papier jakby popękał podczas smażenia... :( Co mogłam zrobić źle?
UsuńWitam :) może to wina papieru bo ja już kilka razy robiłam i nic takiego mi się nie działo. Olej u mnie był dobrze rozgrzany i piekłam aż zrobiły się rumiane.
UsuńPapier ryżowy to miałam z firmy Tao-tao.
Dzięki za odpowiedź, Aniu, może rzeczywiście olej nie był dostatecznie mocno rozgrzany. Papier był z Tao-Tao :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń