poniedziałek, 9 lutego 2015

Rolada z serduszkami.

Smaczna propozycja deseru, miła dla oka, słodziutka, pycha :)


Składniki:
biszkopt:
4 jajka
5 czubatych łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
odrobina barwnika czerwonego sypkiego
masa:
500 ml śmietanki tortowej 30 % 
szklanka mleka w proszku 
1 czubata łyżka żelatyny



 Ubijamy na sztywno 4 białka z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy. Do woreczka śniadaniowego wkładamy 3 łyżki ciasta, wsypujemy barwnik i miętolimy w woreczku by dobrze wymieszać. Ucinamy koniuszek torebki i wyciskamy kleksy w kształcie serduszek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na rolady.
 Resztę ciasta też przełożyłam do torebki śniadaniowej ucięłam koniuszek i wypełniłam resztę blaszki jasnym ciastem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekłam 20 minut.
Po upieczeniu zwinęłam całą roladę razem z papierem i odstawiłam do wystygnięcia.




Żelatynę najpierw namoczyłam w łyżce zimnej wody, potem dolałam wrzątku by było 1/4 szklanki, odstawiłam do przestudzenia.
Zimną śmietanę ubijamy, jak jest już prawie ubita dosypujemy szklankę mleka w proszku nadal ubijając, a następnie wlewamy chłodną ale płynną żelatynę. Naszą roladę rozwijamy, smarujemy masą i ponownie zwijamy. 
Proponuję masę zrobić z połowy bo jednak tej było za dużo i rolada się ładnie nie zrolowała :)

SMACZNEGO 





6 komentarzy:

  1. Aniu mistrzostwo świata :D cudna jest aż ślinka cieknie na sam widok :D Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu bardzo dziękuję :)
      A masa wyszła super :) oczywiście dla tych co lubią mleko w proszku :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  2. Urocza i pomysłowa- muszę kiedyś wykorzystać Twój patent z serduszkami- świetny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Kochane :)
    Rolada bardzo prosta i do tego smaczna :)

    OdpowiedzUsuń