Składniki:
biszkopt:
4 jajka
5 czubatych łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
odrobina barwnika czerwonego sypkiego
masa:
500 ml śmietanki tortowej 30 %
szklanka mleka w proszku
1 czubata łyżka żelatyny
Ubijamy na sztywno 4 białka z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy. Do woreczka śniadaniowego wkładamy 3 łyżki ciasta, wsypujemy barwnik i miętolimy w woreczku by dobrze wymieszać. Ucinamy koniuszek torebki i wyciskamy kleksy w kształcie serduszek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na rolady.
Resztę ciasta też przełożyłam do torebki śniadaniowej ucięłam koniuszek i wypełniłam resztę blaszki jasnym ciastem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekłam 20 minut.
Po upieczeniu zwinęłam całą roladę razem z papierem i odstawiłam do wystygnięcia.
Żelatynę najpierw namoczyłam w łyżce zimnej wody, potem dolałam wrzątku by było 1/4 szklanki, odstawiłam do przestudzenia.
Zimną śmietanę ubijamy, jak jest już prawie ubita dosypujemy szklankę mleka w proszku nadal ubijając, a następnie wlewamy chłodną ale płynną żelatynę. Naszą roladę rozwijamy, smarujemy masą i ponownie zwijamy.
Proponuję masę zrobić z połowy bo jednak tej było za dużo i rolada się ładnie nie zrolowała :)
SMACZNEGO
Aniu mistrzostwo świata :D cudna jest aż ślinka cieknie na sam widok :D Jola
OdpowiedzUsuńJolu bardzo dziękuję :)
UsuńA masa wyszła super :) oczywiście dla tych co lubią mleko w proszku :)
Pozdrowionka :)
piękna rolada:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUrocza i pomysłowa- muszę kiedyś wykorzystać Twój patent z serduszkami- świetny!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochane :)
OdpowiedzUsuńRolada bardzo prosta i do tego smaczna :)