Taka inna szarlotka :) Są jabłka, ciasto kruche i to wszystko dopełnia sok wiśniowy, powiem że wyszła super.
Składniki:
ciasto kruche: 2 żółtka
1 czubata szklanka mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
dodatki:
4 duże jabłka
1,5 szklanki soku wiśniowego
1 budyń duży na 3/4 l mleka ( waniliowy lub śmietankowy )
2 białka
2 łyżki cukru
Na stolnicy zagniatamy ciasto kruche, wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy szklankę soku wiśniowego jak mamy za słodki to rozcieńczamy z wodą, ja miałam robiony i akurat był w sam raz. W pozostałej połowie szklanki soku mieszamy budyń. Do gotującego się soku wsypujemy jabłka, a po chwili rozmieszany budyń, gotujemy ciągle mieszając by zgęstł.
Ciasto kruche wałkujemy na placek i wylepiamy dno i do połowy brzegi małej tortownicy (20 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Na ciasto wylewamy nasz jabłkowo- wiśniowy budyń, wstawiamy ciasto do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w 170 stopniach.
Ubijamy 2 białka z dwoma łyżkami cukru na sztywno, i jak widzimy że ciasto kruche bo bokach zaczyna być przypieczone, dekorujemy wierzch białkami. Całość jeszcze podpiekamy 5 minut. Ciasto najlepiej schłodzić by masa dobrze zastygła.
SMACZNEGO
musiała wyjść super bo wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) wyszła bardzo smaczna, nawet nie spodziewałam się że tak szybko zniknie :)
UsuńAniu przepiękna ta Twoja szarlotka i świetny pomysł na bezowy wierzch:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPozdrawiam :)
to świetny pomysł:) bardzo lubię szarlotki więc zapiszę przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Szczerze polecam :)
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda wspaniale. Takiej nie umiałabym się oprzeć
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Dziękuję :)
UsuńZ pewnością odwiedzę :)
Obłędna :) Wiśnie i jabłka razem? Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPołączenie wiśni i jabłek wyszło super :)
Gгeetings! Very helpful advice within this article!
OdpowiedzUsuńIt is the littlе changes that make the mοst significant changes.
Thanks for shaгing!
Here is my blog yahoo store designer
Ciasto wygląda wspaniale i tak pewnie smakuje, ale mam pytanie czy do soku wsypujemy budyń (jeśli tak to jaki smak) nie jest to przypadkiem galaretka lub kisiel wiśniowy?
OdpowiedzUsuńWitam, do soku wsypujemy budyń, ja akurat miałam waniliowy ale równie dobrze może być śmietankowy. Kisiel może był by dobry ale w pieczeniu mógł by zrobić się rzadki, a galaretka to całkowicie odpada.
UsuńWłaśnie dziś zrobiłam szarlotkę, niestety po połączeniu soku wiśniowego z proszkiem budyniowym uzyskałam masę bladoróżową a nie tak intensywnie czerwoną jak u Pani na zdjęciu -czy gdzieś popełniłam błąd?
UsuńWitam, nie wiem dlaczego tak się stało, ja miałam taki domowy sok robiony w sokowniku z bardzo dojrzałych wiśni, który tylko lekko dosłodziłam i wekowałam w butlach.
UsuńMoże to jest powodem tego bladego koloru że sok był za bardzo rozcieńczony.
To ciasto pięknie wygląda! Podgląda je codziennie odkąd dodałaś je na smakerze i nie mogę się napatrzeć. Zapewne jego smak jest tak świetny jak wygląd. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa twierdzę że jest to nasza ulubiona szarlotka, oczywiście po szarlotce złotej rosie :)
Ale tyle ile ludzi tyle różnych smaków i ne zawsze to co nam smakuję musi smakować innym :)
Wspaniale ciasto! Muszę wypróbować,bo prezentuje się Baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń