Te chrupiące paluchy drożdżowe przygotowałam na imprezę urodzinową córki.
Bardzo proste i smaczne :) Oczywiście ładniej prezentowały by się poskręcane ale zajęło by to za dużo czasu, a takie proste też smakowały.
Składniki:
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 ml oleju
1 jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czosnku granulowanego
2 szklanki mąki pszennej
dodatkowo starty żółty ser
W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy jajko, olej, sól, czosnek granulowany i mąkę dobrze wyrabiamy, jak się klei podsypujemy mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut by troszkę ruszyło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, posypujemy startym serem i kroimy na 10 centymetrowe paski, które z kolei kroimy na cienkie paseczki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 10- 15 minut w 180 stopniach.
Możemy posypać innymi dodatkami lub ziołami ale u nas najchętniej jedzone są takie proste.
najlepsze :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają. ...chyba się skuszę. ..
OdpowiedzUsuńProszę bardzo.
Usuń