Tak więc dziś podaję przepis na bardzo smaczną domową wędlinkę.
Składniki:
1 kg schabu
marynata:
2 litry przegotowanej wody
1 łyżka soli peklującej
1 łyżka pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela
dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do mięs
1 zmiażdżony ząbek czosnku
odrobinę pieprzu, majeranku
W naczyniu układamy schab, w przegotowanej wodzie mieszamy przyprawy i zalewamy mięso. Odstawiamy na 4-6 dni w chłodne miejsce codziennie przekręcamy.
Jak mięso jest już zamarynowane wykładamy z zalewy lekko osuszamy i smarujemy dodatkowymi przyprawami wymieszanymi w oleju. Owijamy nasz kawałek mięsa w folię aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach najpierw półtorej godziny a potem odkrywamy i dopiekamy 20 minut by wierzch się zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz