czwartek, 5 marca 2015

Flaczki drobiowe.

Zamiast rosołu często robię takie właśnie flaczki, które bardzo lubimy.


Składniki:
4 duże udka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu
liść laurowy, ziele angielskie
szczypta gałki muszkatołowej
1 czubata łyżka majeranku
sól do smaku


Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy udka i dotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. 
Następnie dodajemy pokrojone warzywa, sól i pieprz. 
Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy i jak przestygnie kroimy na mniejsze kawałki. 
Gdy dodamy do zupy mięsko wsypujemy majeranek i resztę przypraw, jak jest za gęste możemy dolać przegotowaną wodę.
Podajemy z pieczywem.


2 komentarze:

  1. o prosze flaczki bez flaczków :) takie to i ja mogę jeśc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Oj my też takie lubimy bo są szybkie do zrobienia i bardzo smaczne :) a wiadomo dzieci nie zawsze lubią flaki takie prawdziwe :)

      Usuń