Składniki:
2 średnie jabłka
3 łyżki wody
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka
Jabłka kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, podlewamy wodą i słodzimy 2 łyżkami cukru, dusimy około 5 minut.
Ubijamy 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy śmietanę żółtka i mąkę, delikatnie łączymy.
Na jabłka, w których powinien być sok, wlewamy nasze ciasto, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy około 5-10 minut. Sprawdzamy poruszając patelnią czy ciasto jest upieczone.
Gotowego omleta przewracamy na talerz. Możemy polać jakimś słodkim sosem ale nam najlepiej smakuje taki bez dodatkowych ulepszeń.
Ale smacznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńznakomicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle delicje :-D Jola
OdpowiedzUsuńTak Jolu zgadzam się :) a do tego bardzo syte :)
Usuńcudowny, aż mi się gęba otworzyła, am ! :)
OdpowiedzUsuń:D to Ewciu poczęstuj się :)
UsuńJa zmogłam tylko połowę :)