czwartek, 19 marca 2015

Omlet na jabłkach.

Nie ma to jak zacząć dzień takim pysznym omletem, od razu przybywa sił.


Składniki:
2 średnie jabłka
3 łyżki wody
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka


Jabłka kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, podlewamy wodą i słodzimy 2 łyżkami cukru, dusimy około 5 minut.

Ubijamy 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy śmietanę żółtka i mąkę, delikatnie łączymy.
Na jabłka, w których powinien być sok, wlewamy nasze ciasto, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy około 5-10 minut. Sprawdzamy poruszając patelnią czy ciasto jest upieczone.

Gotowego omleta przewracamy na talerz. Możemy polać jakimś  słodkim sosem ale nam najlepiej smakuje taki bez dodatkowych ulepszeń.



8 komentarzy: