Składniki:
filety rybne ok. pół kilograma
ciasto naleśnikowe:
2 jajka
pół szklanki mleka
szklanka mąki
sól, pieprz
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 główki cebuli
olej do smażenia
Filety rybne jak mamy zamarznięte to rozmrażamy, lekko solimy.
W naczyniu mieszamy jajka, mleko i mąkę oraz sól i pieprz na gęste ciasto naleśnikowe.
Kawałki ryby, u mnie tym razem mintaj, obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor.
Na zalewę gotujemy wodę z octem, cukrem i solą.
Cebulę kroimy w piórka.
W większej salaterce układamy rybę na przemian z cebulą, zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki by dobrze smaki przeszły.
świetny przepis, oczywiście będę robić, pozdrowionka dla Was :-***
OdpowiedzUsuńdzięki Ewo :)
Usuńmy też bardzo mocno ściskamy :-* :-*
Uwielbiam rybkę w tej wersji:))Mniam! Ja daję oprócz cebuli jeszcze pokrojone w pasy ogórki korniszony-pychotka!
OdpowiedzUsuńtaką wersję rybki to bym zjadła z chęcią :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować
pozdrawiam
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń