Córcie poprosiły mnie o jakieś słoneczne ciasteczka, a wiem że te z kleiku bardzo lubią. Tym razem dodałam rodzynki które plątały się w szufladzie. Ciasteczka wyszły super, chrupiące na wierzchu, mięciutkie w środku.
Składniki:
ciasto:
1 paczka kleiku ryżowego zwykłego (160 g )
3 jajka
1 kostka margaryny (masła)
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
70 g rodzynków sułtańskich
nadzienie: marmolada twarda wieloowocowa
Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść w miseczce.
Formować niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszkę.
W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, w które nakładać marmoladę.
Wstawić do piekarnika na 20 -30 minut i piec w 180 stopniach na złoty kolor.
Też takie robię, są pyszne!!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam są bardzo pyszne i szybkie:)
Usuńpozdrowionka:)
1/3kostki masła
OdpowiedzUsuńWitaj, każdy ma swój wypróbowany przepis, a ten co tu podałam robię na kostce masła, czyli 200 g.
OdpowiedzUsuńCzasem jak nie mam masła dodaję margarynę, albo 250 g lub mniej, w zależności ile mam w lodówce.
Pozdrawiam.
pyszne ciacha, polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńto prawda są pyszne :)
Usuńgorące pozdrowionka :)