Dodatek karmelizowanych orzechów wzbogaca doznania smakowe tak pysznego torciku.
Składniki:
biszkopt:
7 jajek
10 łyżek cukru (ok. 170 g )
10 łyżek mąki pszennej (ok. 150 g )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
mieszanka kawowa:
10 g kawy rozpuszczalnej
400 ml wrzącej wody
100 ml likieru kawowego (u mnie sheridan's )
masa:
750 g serka mascarpone
300 ml śmietanki tortowej 36%
70 g cukru pudru
dodatkowo: 200 g orzechów włoskich
3 łyżki cukru
kakao
Na biszkopt, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy powoli cukier. ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy nasz biszkopt do tortownicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą .pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy mieszankę kawową. Wsypujemy kawę do naczynia wlewamy wrzątek oraz likier, zostawiamy do wystygnięcia.
Na patelnię teflonową wsypujemy 3 łyżki cukru, jak się zrobi karmel wsypujemy lekko pokrojone orzechy i obtaczamy w karmelu by w miarę wszystkie się pokryły, zostawiamy by przestygły.
Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części.
Przygotowujemy masę. W misce mieszamy mascarpone z 100 ml naszej mieszanki kawowej. W drugiej ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, potem delikatnie łączymy z mascarpone.
Pozostałą mieszanką kawową nasączamy nasze biszkopty.
Na biszkopt kładziemy 1/3 masy i posypujemy kakao.
Układamy tort aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu. W krem na bokach tortu wciskamy karmelizowane orzechy.
Na wierzchu posypujemy kakao, możemy wyciąć z kartonu paski i ułożyć na torcie tworząc różne kształty, tak jak ja to zrobiłam.
Tak przygotowany tort wystarczy już tylko przed podaniem mocno schłodzić.
wygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńwspaniały ! :)
OdpowiedzUsuńdzięki kochane :)
OdpowiedzUsuńsmakuje lepiej niż wygląda :D
gorące pozdrowionka :)