Moje córki wołają na nie wielorybki na mleku, bo w gotowaniu kluski przybierają bardzo dziwne kształty. Tym razem z mąki kukurydzianej, która bardzo mi posmakowała.
Składniki:
1 litr mleka
ciasto:
2 jajka
2 czubate łyżki śmietany 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki kukurydzianej
szczypta soli
Wstawiamy w garnku mleko i go gotujemy. Robimy kluski, wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w miseczce, dokładnie mieszając.
Gdy nasze mleko już się gotuje, łyżką wykładamy kluski i gotujemy ok. 3 minuty.
Możemy lekko dosłodzić, chociaż ja już nie dodawałam cukru bo i tak były słodkie i pachnące wanilią.
Może zdjęcia tego nie oddają ale są bardzo żółciutkie i bardzo smaczne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz