czwartek, 9 stycznia 2014

Babeczki z kaszy jaglanej.

Ostatnio zauważyłam bum na kaszę jaglaną.
Tak więc i ja postanowiłam coś zrobić i wypadło na babeczki :)


Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
20 dag schabu, lub innej wędliny
połowa czerwonej papryki
15 dag sera żółtego
2 jajka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku

Wstawiamy 2 szklanki wody z kostką rosołową, dodajemy kaszę jaglaną wypłukaną w wodzie. Gotujemy około 10 minut, zestawiamy z ognia i pozwalamy by kasza jeszcze ładnie się zaparowała i wchłonęła całą wodę.
W tym czasie gdy stygnie kasza , kroimy naszą wędlinę w kostkę, u mnie kawałek schabu pieczonego w rękawie. Tak samo kroimy w kostkę ser i paprykę. 


Do chłodnej kaszy dodajemy pokrojone składniki wbijamy 2 jajka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Foremkę do babeczek smarujemy obficie tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 180 stopniach.

 Podajemy z ulubionym sosem u mnie czosnkowy. Takim zwyczajnym, majonez, jogurt naturalny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól, i z tym sosem są rewelacyjne :)




4 komentarze:

  1. pomysł rewelacja, po składnikach widać, muszą być przepyszne !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Ewciu :) oj są pyszne, nawet nie sądziłam że aż tak :)
      pozdrowionka:) :*

      Usuń
  2. Coś w rodzaju muffiny wytrawne :)... ale z kasza jaglaną.... Muszą być fantastyczne :) A tak poza tym Aniu - Wszystkiego Co Najpiekniejsze i Najlepsze w tym Nowym Roczku :) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję za życzonka :) wielkie NA WZAJEM :)
      tak to rodzaj muffinek wytrawnych, ale jak zwał tak zwał :) ale są przepyszne, tak jak pisałam Ewie byłam miło zaskoczona :)

      Usuń