poniedziałek, 27 stycznia 2014

Naleśniki śmietanowe ze szczypiorkiem.

Smaczne, pożywne śniadanko.
Puszyste, mięciutkie, pachnące szczypiorkiem naleśniki, po prostu mniam.


Składniki:
250 ml śmietany 18 %
łyżka oliwy
pół szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
2 łyżki posiekanego szczypiorku
oliwa lub olej do smażenia
starty ser

Do miski wlewamy śmietanę, sól, żółtka i oliwę. Składniki miksujemy, aż się połączą, dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy.
Do ciasta dodajemy posiekany szczypiorek oraz ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy i od razu smażymy na dobrze wygrzanej, wysmarowanej patelni, rumieniąc każdy naleśnik z obu stron.
Na gorące naleśniki sypiemy trochę startego sera, składamy i podajemy gorące.
Możemy polać ulubionym sosem, majonezem lub ketchupem.



Naleśniki w każdej postaci

4 komentarze:

  1. Wglądają bardzo apetycznie. Zresztą pomysł na farsz bardzo ciekawy :) Muszą smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Smakują super, są puszyste delikatne i takie proste:)

      Usuń
  2. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń