Składniki:
25 g drożdży świeżych
150 ml ciepłego mleka
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 kostki margaryny
2 żółtka
1 jajko
około 3 szklanek mąki pszennej
marmolada wieloowocowa
1 jajko do posmarowania
Do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i czekamy by zaczyn ruszył.
Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, 1 jajko, cukry, roztopioną margarynę, dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, na gładkie i elastyczne, podsypując mąkę jak jest za rzadkie.
Przykrywamy ściereczką i czekamy by podwoiło swą objętość.
Gdy ciasto jest wyrośnięte wałkujemy go na prostokąt.
Przecinamy na trzy części, na każdą część nakładamy przy boku
pasek marmolady.
Jajko do smarowania rozkłócamy i smarujemy pozostałe miejsce przy marmoladzie.
Każdą część zwijamy w rulon.
Przenosimy na papier do pieczenia i zaplatamy warkocz.
Razem z papierem przenosimy do foremki keksowej (u mnie 40 cm ).
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, przykrywamy ściereczką i czekamy by trochę się napuszyła nasza chałka.
Wstawiamy chałkę do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach (temperaturę możemy zmniejszyć do 160 stopni, to zależy od naszego piekarnika ).
SMACZNEGO
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdzięki :) dziewczynkom smakowała z cieplutkim kakao :)
OdpowiedzUsuńCześć :) super blog:) obserwuje i zapraszam do mnie:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńRównież gorąco pozdrawiam :)