Składniki:
pierś z kurczaka 40 dag
marynata do kurczaka: łyżka miodu płynnego
łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
łyżka przypraw prowansalskich
papryka ostra, słodka, sól, pieprz
mąka do obtaczania
olej do smażenia
sos serowy:
250 ml śmietanki 30 %
kostka rosołowa
100 g sera żółtego
Miód rozcieramy z przeciśniętym czosnkiem, musztardą, przyprawami i oliwą.
Piersi z kurczaka kroimy na cieniutkie podłużne paski, wkładamy do zaprawy , dokładnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.W tym czasie należy przemieszać mięsko.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Mięso wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy), wrzucamy na gorący olej i smażymy kilka minut. Zrumienione wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierze.
Przygotowujemy sos, na patelni rozgrzewamy śmietankę, krusząc kostkę rosołową, jak już pomalutku się gotuje dodajemy starty ser i na wolnym ogniu, delikatnie mieszając gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
Nasze świderki podajemy z takim sosem lub innym na przykład tatarskim.
Ja podałam z buchtami i sałatą.
super, mega apetyczne, pycha !
OdpowiedzUsuńdzięki Ewciu:) były mmmmniam :))))
Usuńcieszę się bardzo :)
Usuń