Składniki:
ciasto kruche:
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
odrobina kakao
masa:
500 g sera z wiaderka
2 jajka
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml śmietanki tortowej 36%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
borówki amerykańskie 125 g
Wszystkie składniki na ciasto prócz kakao zagniatamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Naszym ciastem wyklejamy foremkę do tarty, najpierw dobrze wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kakao.
Składniki na masę czyli ser, jajka,cukry, mąkę,śmietankę i sok z cytryny miksujemy na gładko. Wylewamy na ciasto i układamy borówki.
Pieczemy ok godziny w 180 stopniach, ja w piekarniku umieściłam naczynie z wodą by sernik był bardziej wilgotny.
Po upieczeniu możemy polać odrobiną roztopionej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz