Składniki:
50 g drożdży świeżych
150 ml ciepłego mleka
2 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
sól, szczypta cukru
50 g masła
200 g mieszanki warzywnej
4 średnie pieczarki
130 g sera sałatkowo- kanapkowego solankowego
ćwiartka papryki czerwonej
ulubione suszone zioła
Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko szczyptę soli i mąkę robimy zaczyn, zostawiamy by ruszył. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajka, dobrze wyrabiamy. Ciasto się klei więc musimy podsypywać mąki, zostawiamy by podrosło.
U mnie mrożona włoszczyzna w słupkach, którą podsmażmy na maśle dodając pokrojone, pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ser kroimy w kostkę, paprykę również, dodajemy do chleba razem z przestudzonymi warzywami. Doprawiamy do smaku pieprzem i suszonymi ziołami możemy dodać również świeże. Wyrabiamy jeszcze raz ciasto, podsypując mąką. Wkładamy chlebek do foremki keksowej (30 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy i czekamy by trochę ruszył (ok. 10 minut), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
A potem po wystygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz