Fajne na tłusty czwartek.
Składniki:
1 szklanka mleka (250 ml)
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
lukier
W rondelku zagotować mleko z margaryną, cały czas mieszając.
Wsypać przesianą mąkę, ucierać drewnianą łyżką, aby nie utworzyły się grudki.Gdy ciasto ma szklisty wygląd odstawiamy by wystygło. Dodajemy do przestudzonego ciasta, jajka i proszek do pieczenia, ucieramy na gładką masę.
Papier do pieczenia tniemy na kawałki 10x10 cm, na każdym wyciskamy szprycą cukierniczą krążki o średnicy 6 cm, masę położyłam dwukrotnie, by pączki były większe.
Pączki wraz z papierem wkładamy do gorącego tłuszczu, papier usuwamy. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy na bibule.
Lukier, ja wymieszałam sok z połowy cytryny ze szklanką cukru pudru.
Gotowe pączki zanurzamy w lukrze tą ładniejszą stroną i podajemy.
SMACZNEGO
Wyglądają smakowicie, muszę wypróbować, tylko czy 5 jaj to nie za dużo? Nie jest za rzadkie to ciasto?
OdpowiedzUsuńWitam :) ciasto nie jest rzadkie, a nawet powiedziała bym że jest dosyć gęste. Polecam właśnie takie na mleku, są bardzo smaczne :)
Usuńsa swietne
OdpowiedzUsuńdzięki i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńFajne, chętnie bym zjadł takiego. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :)
Usuńserdecznie pozdrawiam:)