Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 18%
kostka margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
twarda marmolada
Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną, cukrem i śmietaną. Potem bardzo szybko zagnieść ciasto wstawić do lodówki na godzinę lub na 30 minut do zamrażalki.
Podzielić ciasto na dwie części i każdą z osobna cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
Na brzegu nakładać marmoladę, zwinąć w rulon i odciąć od reszty ciasta.
Kroić rulon na 5 centymetrowe kawałki, i ponacinać jeden brzeg ciasteczek ostrym nożem. Tak postępować z pozostałym ciastem, mi wyszło 50 ciasteczek.
Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odchylając nacięcia tworząc grzebyczki.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Aniu bardzo fajne ciasteczka :)) grzebyczków jeszcze nie piekłam, ale zainspirowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków,
Olinka - Smakowy Raj
Bardzo dziękuję Olu za miłe słowa. Ja czasem je piekę jak jest kryzys z jajkami, są fajnie kruche, nie za słodkie i szybkie. Widziałam kiedyś u Ewy Wachowicz takie same.
UsuńPozdrawiam :)
świetnie wyglądają, pycha:P)
OdpowiedzUsuńDzięki Justyś :)
Usuńpozdrowionka :))))
Bardzo mi się podobają te grzebienie,muszę spróbować upiec.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńA ja robiłam i wyszły wyśmienite. Dziękuję za przepis, ciastka znikły jeszcze w tym samym dniu. Naprawdę fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń