wtorek, 18 lutego 2014

Ciasteczka grzebyczki.

Bardzo proste ciasteczka, ze starego zeszytu. Pamiętam jak robiła je babcia na swojskiej śmietanie i maśle, były bardzo kruchuteńkie i smaczne. Tym też nic nie brakuje :)


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany 18%
kostka margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
twarda marmolada

 Na stolnicy posiekać mąkę z margaryną, cukrem i śmietaną. Potem bardzo szybko zagnieść ciasto wstawić do lodówki na godzinę lub na 30 minut do zamrażalki.
Podzielić ciasto na dwie części i każdą z osobna cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
Na brzegu nakładać marmoladę, zwinąć w rulon i odciąć od reszty ciasta.

Kroić rulon na 5 centymetrowe kawałki, i ponacinać jeden brzeg ciasteczek ostrym nożem. Tak postępować z pozostałym ciastem, mi wyszło 50 ciasteczek.
Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odchylając nacięcia tworząc grzebyczki.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
                           SMACZNEGO




7 komentarzy:

  1. Aniu bardzo fajne ciasteczka :)) grzebyczków jeszcze nie piekłam, ale zainspirowałaś mnie :)
    Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Olu za miłe słowa. Ja czasem je piekę jak jest kryzys z jajkami, są fajnie kruche, nie za słodkie i szybkie. Widziałam kiedyś u Ewy Wachowicz takie same.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. świetnie wyglądają, pycha:P)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podobają te grzebienie,muszę spróbować upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja robiłam i wyszły wyśmienite. Dziękuję za przepis, ciastka znikły jeszcze w tym samym dniu. Naprawdę fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń