Składniki:
biszkopt
6 jaj
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jabłek
2 galaretki truskawkowe
250 ml śmietanki tortowej 36%
polewa
Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy biszkopt to wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy (26 cm ), pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, wkładamy do rondelka podlewamy 4 łyżki wody jak jabłka są mało soczyste i gotujemy ciągle mieszając, jak są miękkie wsypujemy jedną galaretkę truskawkową, zestawiamy z ognia i mieszamy by nam się rozpuściła galaretka, odstawiamy do wystygnięcia.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół, na dolny blat smarujemy jabłka i czekamy by nam zastygły.
Rozpuszczamy drugą galaretkę w pół szklanki gorącej wody, gdy jest chłodna ubijamy na sztywno śmietankę i wlewamy chłodną galaretkę. Masę wykładamy na jabłka i przykrywamy biszkoptem.
Na całość możemy zrobić polewę, u mnie: 3 łyżki śmietany 18% , 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru gotujemy do rozpuszczenia składników, na koniec dodajemy 1 czubatą łyżkę kakao, mieszamy i wylewamy na ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz