Składniki:
drożdże świeże 10 g
25 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
160 ml ciepłego mleka
25 g masła roztopionego
1 jajko
szczypta soli
200 g mąki pszennej
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
syrop:
3 czubate łyżki miodu
3 łyżki cukru trzcinowego
sok z połówki cytryny
100 ml wody
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać cukier i odrobinę mąki, jak podrosną dodać jajko ubite z cukrem waniliowym i roztopionym masłem, wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać spirytus wymieszać bardzo dokładnie na gadką masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Zostawić pod przykryciem by podrosło.
W szerokim rondelku rozgrzać olej. Łyżeczką od herbaty zanurzonej w zimnej wodzie, nabierać małe porcje ciasta, a następnie, pomagając sobie drugą wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
Gdy kule z ciasta zrumienią się, odwrócić je patyczkiem drewnianym i dosmażyć. Tłuszczu powinno być tyle, by kule mogły w nim swobodnie pływać.
Gotowe kule wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu.
Przed pieczeniem pączków przygotowujemy syrop, w rondelku gotujemy wodę dodajemy miód, cukier trzcinowy i sok z cytryny, gotujemy chwilkę i zostawiamy by wystygł.
Jeszcze ciepłe kule zanurzamy w syropie miodowo-cytrynowym.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz