poniedziałek, 17 lutego 2014

Cytrynowe polędwiczki wieprzowe.

Bardzo oryginalne połączenie delikatnej polędwicy wieprzowej z cytryną, serem solankowym i jabłkiem.

Składniki:
polędwica wieprzowa ok. 60 dag
połowa cytryny
1 ząbek czosnku
130 g sera sałatkowo-kanapkowego solankowego
1 jabłko
pieprz
tłuszcz do smażenia


 Polędwicę kroimy na 1,5 cm plastry, lekko ubijamy ręką.
 Z połowy cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Wkładamy naszą polędwicę dobrze mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy polędwiczki i smażymy z obu stron około 15 minut podlewając wodą.
 Gdy nasze mięsko jest już miękkie dodajemy pokruszony ser solankowy, chwilę razem smażymy.
Wykładamy polędwicę a do sosu dodajemy starte na najmniejszych oczkach jabłko, dusimy całość podlewając wodą, aż jabłko się rozgotuje.




Podałam z plackami ziemniaczanymi i surówką z pekinki. Całość bardzo fajnie się uzupełnia i smakuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz