Składniki:
polędwica wieprzowa ok. 60 dag
połowa cytryny
1 ząbek czosnku
130 g sera sałatkowo-kanapkowego solankowego
1 jabłko
pieprz
tłuszcz do smażenia
Polędwicę kroimy na 1,5 cm plastry, lekko ubijamy ręką.
Z połowy cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Wkładamy naszą polędwicę dobrze mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy polędwiczki i smażymy z obu stron około 15 minut podlewając wodą.
Gdy nasze mięsko jest już miękkie dodajemy pokruszony ser solankowy, chwilę razem smażymy.
Wykładamy polędwicę a do sosu dodajemy starte na najmniejszych oczkach jabłko, dusimy całość podlewając wodą, aż jabłko się rozgotuje.
Podałam z plackami ziemniaczanymi i surówką z pekinki. Całość bardzo fajnie się uzupełnia i smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz