Składniki:
biszkopt : 6 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kilogram sera w wiaderku
galaretka wiśniowa
galaretka cytrynowa
galaretka niebieska
200 g konfitury wiśniowej
200 g konfitury jagodowej
odrobina barwnika czerwonego
Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (26 cm) pieczemy 25 min w 180 stopniach do suchego patyczka.
Studzimy biszkopt, następnie kroimy na trzy części.
Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w szklance wrzątku, i odstawiamy do wystudzenia.
Ser z wiaderka dzielimy na trzy części, (ja dałam serek waniliowy z biedronki, więc już nie dosładzałam). Jeżeli używamy serka zwykłego proponuję dosłodzić odrobinę do smaku.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy konfiturą jagodową, jedną część serka miksujemy z niebieską jeszcze płynną galaretką, (ja wstawiłam masę na trochę do lodówki, by dobrze stężała, potem znowu ją zmiksowałam ), wykładamy masę na konfiturę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
Na biszkopt smarujemy konfiturę wiśniową i tak samo przygotowujemy drugą część sera z galaretką wiśniową, smarujemy na konfiturze i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym.
Na wierzch mieszamy ostatnią część sera z galaretką cytrynową, smarujemy boki i wierzch, zostawiamy 2 łyżki masy i mieszamy ją z barwnikiem czerwonym, proponuję dodać barwnik w żelu lub w proszku wymieszany w odrobinie wody, ja dosypałam taki w proszku i w masie nie zbyt się rozmieszał. Dekorujemy nasz torcik, potem do lodówki i gotowe.
SMACZNEGO
Niezwykle uroczy :)
OdpowiedzUsuńDzięki gin :) jest smaczny, delikatny, i oczywiście nie zbyt słodki :)
Usuńpozdrawiam :)