czwartek, 13 lutego 2014

Placuszki z kaszy jaglanej i sezamu.

Bardzo nietypowe placuszki w których składzie są tylko 4 składniki, bez dodatku mąki i spulchniaczy, nie zbyt puchate ale i tak smaczne.


Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki sezamu
pół szklanki cukru
3 jajka


 Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, w rondelku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kaszę i sezam, gotujemy około 10 minut stale mieszając. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by jeszcze kasza zaparowała i wchłonęła wodę.
Do zimnej kaszy i sezamu dodajemy cukier i żółtka, ucieramy dokładnie. Dodajemy pianę ubitą na sztywno, delikatnie mieszamy.
 Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, kładziemy łyżką nasze placuszki i smażymy na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony, uważając przy przekręcaniu bo mogą się rwać.
Podajemy z bitą śmietaną, jogurtem, lub ulubioną konfiturą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz