piątek, 7 lutego 2014

Drożdżowe owocowe cukierki.

Następne bułeczki śniadaniowe.
Ciasto drożdżowe jest tak wdzięcznym ciastem, że można co troszkę wymyślać nowe bułeczki, i na pewno się nie znudzą.


Składniki:
1/3 kostki drożdży ok. 35 g
1/3 kostki margaryny ok. 85 g roztopionej
150 ml ciepłego mleka
3 żółtka
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
dodatkowo brzoskwinie z puszki 
mrożone truskawki
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
polewa czekoladowa


 Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.
Do podrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier, stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli.
Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Dzielimy na prostokąty o boku 10x14 cm, na każdy nakładamy cząstki brzoskwiń (u mnie połówkę podzieliłam na 3 części), obtoczone w kaszy mannie. Dookoła    
 brzoskwiń smarujemy ciasto rozbełtanym
jajkiem by nam się lepiej skleiło. Zawijamy brzoskwinię ciastem tworząc kształt cukierka, nadcinamy końce nożykiem.
Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy na złoty kolor.
Z następną częścią ciasta robimy tak samo, możemy dać w środek zamrożone truskawki, lub cząstki jabłka posypane cynamonem.


Po upieczeniu możemy polać lukrem lub roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO 




4 komentarze:

  1. Na prawdę fajnie się prezentują :) Uroczo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :)
      jest drożdżówka i porcja owocu, córcie były zadowolone:)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super pomysl !!! Sprobuje napewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)
      polecam i pozdrawiam :)

      Usuń