Składniki:
1/3 kostki drożdży ok. 35 g
1/3 kostki margaryny ok. 85 g roztopionej
150 ml ciepłego mleka
2 żółtka
1 jajko
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
400 g sera półtłustego
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 białka
1/3 kostki margaryny
borówki amerykańskie 125 g
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.Do podrośniętego zaczynu dodać żółtka, jajo, cukier, stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli.Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.
Wałkujemy nasze wyrośnięte ciasto na prostokąt 45 x 60 cm. Ucieramy ser z cukrem i roztopioną margaryną na gładko, dodajemy ubite na sztywno dwa białka, mieszamy. Nasze ciasto smarujemy serem i układamy borówki. Zwijamy całość w ścisły rulon i kroimy na 1,5 cm roladki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
A potem zajadamy bułeczki z ciepłym mlekiem SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz