I oto powstał ON, superaśny torcik :)
Składniki:
biszkopt:
6 jaj
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
500 ml śmietanki tortowej 36 %
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
250 g dżemu z czarnej porzeczki
polewa:
3 łyżki śmietany 18 %
2 duże łyżki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
po wystudzeniu kroimy na pół.
Dolny blat biszkoptu smarujemy połową dżemu, górny również smarujemy od przekrojonej strony.
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder, stale mieszamy. Gdy czekolada nam się całkowicie rozpuści, zestawiamy z ognia, wstawiamy do lodówki by wystygła i zrobiła się zimna.
Gdy śmietanka jest zimna ubijamy ją robotem na najwyższych obrotach, wykładamy na biszkopt, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację.
Przygotowujemy polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy.
Polewamy wierzch tortu, wstawiamy do lodówki by ostygła polewa. Następnie dekorujemy wierzch zostawioną masą.
Po schłodzeniu mamy smaczny torcik.
Piękny,eksperyment udany,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńGorące pozdrowionka :)
niestety mi się śmietana nie ubiła :(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :(
Usuńostatnio mi także nie chciała zgęstnieć, więc musiałam dodać rozpuszczoną żelatynę
pozdrawiam :)
Witam, czy do polewy może być śmietana 36% lub 18% ale płynna? Pozdrawiam, Agata
OdpowiedzUsuńWitam, oczywiście że może być, wyjdzie troszkę płynna. Możemy dodać wtedy jeszcze jedną łyżkę cukru i wtedy powinno być dobrze. Pozdrawiam :)
UsuńMega pyszny torcik. Wyszedł super. Nie miałam problemu z ubiciem kremu, chłodzil się całą noc i bez problemu ładnie zgestnial. Przepis zapisuję. Na pewno jeszcze skorzystam. Pozdrawiam, Agata :)
UsuńBardzo mi miło że się udał i smakował.
UsuńGorąco pozdrawiam.