Przepis na ciasto zaczerpnięty z książki "Sushi, paella, guacamole" którą otrzymałam ze Smaker.pl
Składniki:
3 jajka
150 g cukru trzcinowego
50 g mąki pszennej
50 g cukru
115 g masła prawdziwego
225 g sera śmietankowego
115 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka olejku waniliowego
"Czekoladę stopić razem z masłem w piekarniku mikrofalowym lub w kąpieli wodnej. Wyjąć, wymieszać i wsypać cukier trzcinowy.
Jedno jako ubić w misie, do piany dodać ser,cukier i olejek waniliowy. Mieszać, aż utworzy się aksamitny krem.
Pozostałe dwa jajka ubić i pomału wlewać do kremu masłowo-czekoladowego, cały czas mieszając.Pomału wsypać również mąkę, mieszając.
Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 czekoladowego ciasta przełożyć do formy i rozsmarować jajeczno-serowy krem. Łyżką nałożyć pozostałą 1/3 czekoladowego ciasta.
Drewnianym patyczkiem delikatnie i dobrze wymieszać warstwy czekoladowego ciasta i jajeczno-serowego kremu. Piekarnik nagrzać. Czekoladowe brownies piec w temperaturze 160 * przez około 35 minut. Po tym czasie wbić drewniany patyczek, żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz