Składniki:
biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru zwykłego
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy inki
dodatkowo:
2 śnieżki
400 ml mleka zimnego
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru
4 łyżki kawy inki
Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Na galaretkę kawowa rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy mieszamy i zostawiamy by stężała.
Drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wrzątku.
Na upieczony biszkopt dajemy ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodajemy do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny.
Drugą śnieżkę ubijamy na sztywno w 200 ml mleka i dodajemy pod koniec resztę żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę.
Na wierzch wylewamy prawie zakrzepniętą galaretkę z kawą.
Jeżeli nie lubimy smaku śnieżki to możemy ją zastąpić śmietaną tortową 36 %. Tak więc potrzebne jest 500 ml. śmietany 36 %. Połowę czyli 250 ml. ubijamy na sztywno dosładzając 2 łyżkami cukru pudru i dodając połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz łyżkę kawy inki rozpuszczonej w łyżce wody. Tą warstwę wykładamy na biszkopt. Następnie ubijamy druga połowę śmietany dodając 2 łyżki cukru i drugą część żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę. Na wierzch wylewamy galaretkę kawową
Wygląda obłędnie napewno jest pyszne 😋
OdpowiedzUsuńDziękuje :) mi bardzo smakuje :)
UsuńMoże Pani inaczej ująć przepis na galaretki ze śmietany 36%? Bo nie jasno to jest ujęte.
UsuńAniu to ciasto wygląda cudnie a i tak samo napewno smakuje, uwielbiam ciasta z kawą
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) ja też uwielbiam ale moje dziewczyny już nie tak bardzo, pozdrawiam cieplutko :)
UsuńAle pięknie wygląda. Niczym z cukierni albo jeszcze ładniej.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Znów piękne i smakowite ciacho ach...:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSerdeczne pozdrowienia :)
Kolejny super przepis, dzięki wielkie.
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za komentarz :)
Usuńpozdrawiam
Też lubię kawę Inkę, a pomysł na to ciasto bardzo mi się spodobał :) Wygląda bardzo ładnie i domyślam się, że jest też bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMam pytanie jak pani wyszły takie fale na cieście pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, te fale zrobiłam ząbkowaną skrobką cukierniczą.
UsuńPozdrawiam
Ciasto pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńFajne te paski i ciasto kawowe, pyszności...
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne :) Ale ilość żelatyny do pianki za mała wg mnie, bo nie wyszła zwarta tylko ciapowata :P Następnym razem zwieksze ilość żelatyny :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie dobre ale dozowanie surowców łyżkami złe.Łyżka najlepiej sprawdza się przy jedzeniu zupy.Do dozowania surowców przy robieniu ciasta jest waga w ostateczności szklanka jeżeli chcemy uniknąć przykrych niespodzianek.To dobra rada dla wszystkich.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę. Proszę pamiętać że to mój blog, moje propozycje przepisów i to ja decyduję jak robię dane ciasto.
UsuńPozdrawiam.
Ja właśnie wolę przepisy z "łyżkami"
UsuńStrasznie ten przepis poplatany ciężko się połapać o co chodzi
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo mi przykro.
UsuńSuper wygląd i chyba tak samo smakuje .
OdpowiedzUsuń