Składniki:
2 kg zielonych pomidorów
1 kilogram cebuli
pół kilograma marchewki
2 średnie papryki czerwone
1 pietruszka
1 mały seler
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
Pokroić pomidory na małe kawałki, cebulę na piórka, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pietruszkę i seler na małych oczkach, paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa wymieszać z solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny by puściły sok.
Zagotować zalewę, na gorącą wrzucić składniki z sokiem, gotować 3 minuty.
Nakładać do słoiczków i pasteryzować 10 minut, odwracać do góry dnem.
Zimową porą zajadać z pysznym obiadkiem.
muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam:)
OdpowiedzUsuńjutro będę robić, bo dziś przywiozłam 10 kg pomidorków, Aniu, mogę dać zieloną paprykę, bo akurat taką dostałam
OdpowiedzUsuńoczywiście że może być zielona aby pachniała papryką:)
Usuńpozdrowionka:)
super przepis, bardzo wszystkim polecam, to jest właśnie TEN SMAK :)
OdpowiedzUsuńEwciu bardzo się cieszę że smakuje :) polecam się na przyszłość :*
Usuńdziś otworzyłam słoiczek do obiadu, super, pyszności świata !
OdpowiedzUsuńdzięki Ewciu :) bardzo mnie to cieszy że wyszło i że Wam smakuje :)
UsuńSuper sałatka! Akurat mam zielone pomidorki, więc wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńpozdrawiam :)
A czy zalewę można zrobić o olejek? Renata
OdpowiedzUsuńWitam, nie dodawałam nigdy ojeju do tej sałatki więc nie wiem jak może smakować z jago dodatkiem. Myślę że powinna być dobra.
UsuńWłaśnie robię te sałatkę,myślę,że będzie super.
OdpowiedzUsuńWitam! A sól miałka czy kamienna?
OdpowiedzUsuńWitam, ja użyłam soli do przetworów. Może być i miałka zwykła, co do kamiennej mam złe odczucia, gdy w jednym roku musiałam wyrzucić wszystkie przetwory które robiłam na niej.
UsuńCzy można dac natke pietruszki?i czy musi być seler?
OdpowiedzUsuńWitam, do tej sałatki dałam korzeń pietruszki i korzeń selera, ale myślę że z natką pietruszki tez powinno być dobre.
Usuń