poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ciasteczka z kleiku ryżowego.

Dzisiaj u nas piękne słoneczko prawie wiosenne.
Córcie poprosiły mnie o jakieś słoneczne ciasteczka, a wiem że te z kleiku bardzo lubią. Tym razem dodałam rodzynki które plątały się w szufladzie. Ciasteczka wyszły super, chrupiące na wierzchu, mięciutkie w środku.



Składniki:
ciasto:
1 paczka kleiku ryżowego zwykłego (160 g )
3 jajka
1 kostka margaryny (masła)
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
70 g rodzynków sułtańskich
nadzienie: marmolada twarda wieloowocowa 

Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść w miseczce. 
Formować niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blaszkę. 


W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, w które nakładać marmoladę. 
Wstawić do piekarnika na 20 -30 minut i piec w 180 stopniach na złoty kolor.







6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. potwierdzam są bardzo pyszne i szybkie:)
      pozdrowionka:)

      Usuń
  2. 1/3kostki masła

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, każdy ma swój wypróbowany przepis, a ten co tu podałam robię na kostce masła, czyli 200 g.
    Czasem jak nie mam masła dodaję margarynę, albo 250 g lub mniej, w zależności ile mam w lodówce.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciacha, polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda są pyszne :)
      gorące pozdrowionka :)

      Usuń