poniedziałek, 14 października 2013

Rzeszowiak.

Rzeszowiak. Bardzo smaczne ciasto :)


 Składniki: 
ciasto:
7 białek
1.5 szklanki cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 szklanka mleka
7 żółtek
 1 cukier waniliowy
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru pudru
kostka margaryny
dodatkowo: 1 czubata łyżka kawy mielonej, polewa czekoladowa

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek do pieczenia. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy nierówno naszą masę białkową, robiąc wgłębienia, posypujemy ją kawą.


Robimy biszkopt z 4 jajek. Ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy delikatnie na nasze białka z kawą, nie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.


Zabieramy się za masę. Żółtka mieszamy z cukrami i mąką. Gotujemy szklankę mleka i wlewamy naszą masę żółtkową. Gotujemy budyń dobrze mieszając by nam się nie przypalił. 
Jak już mamy wystudzone ciasto kroimy je na połowę.
Do zimnego budyniu dodajemy margarynę ( lub masło 250 g ) i ucieramy gładką, jednolitą masę.Smarujemy ciasto kremem, możemy zostawić odrobinę masy na wierzch.
 Polewamy polewą czekoladową. 




11 komentarzy:

  1. Musi być smaczne,a do tego piękne wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) na naszych stołach gości od 15 lat i jeszcze się nie znudził.

    OdpowiedzUsuń
  3. piekę ciacho i pachnie mi przepięknie :)))), dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wyszło przepyszne i bardzo wszystkim polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewciu bardzo się cieszę że Ci smakowało :)
      Widziałam i wyszło bosko :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. tak margaryna :) ale może być też masło
      każdy dodaje to co mu pasuje :)

      Usuń
  6. U mnie właśnie siedzi w piekarniku :) jestem ciekawa jaki będzie efekt końcowy!
    Pozdrawiam
    Anita

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam :) Ciasto jest pyszne :) Dodatkowo nasączyłam je syropem cukrowym, żeby było bardziej wilgotne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń